Veckobrev 171008 ”Bristens genomgående till-gångar …”


okäntokänt


Veckobrev 171008 ”Bristens genomgående till-gångar …”
Reflekterande veckobrevläsare!
”Huttra inte!”
lär ha varit en av uppmaningarna till deltagarna i NMR:s demonstration i Göteborg, så att ingen skulle kunna se skymten av någon svaghet bakom de vitskjortade männens fasader.
Bristerna i våra liv är svagheter eftersom de berättar för vår omgivning att vi är mänskliga. Dessutom utgör de ett inre
tomrum som indikerar att vi saknar något som vi haft eller som andra ser ut att ha. När vi idisslar denna saknad leder den oss in i hopplöshetens gränd, där vi riskerar att stappla ned för skamkedjans ojämna trappsteg. Förlägenhet och förvirring uppstår över vår brist som gör att vi känner oss dumma vilket i sin tur spär på förnedringens skamkänslor över vårt fattiga tillstånd. Förtvivlan över maktlösheten skapar förakt för oss själva och förlamar våra initiativ genom att tanke- och känsloliv förgiftas och till slut förintas vår identitet i småsmulor genom den i många fall självvalda destruktiva isoleringen.
Men bristen och bräckligheten kan paradoxalt nog också bli startpunkt för
hoppfullhetens uppåtgående pilgrimsvandring när vi upptäcker att tomrummet istället förvandlas till ett mellanrum som fylls med längtan inför framtiden. Genom att inte resignera utan att acceptera förhållandet och släppa taget, formas en trygghet som skapar integritet och ett inre kurage. Ur denna frimodighet väver tilliten en öppenhet så att vi mitt i vår misär kan upptäcka att vi är betydelsefulla och därmed våga bli beroende av andra och i denna självkänsla finna ömsesidig tillhörighet med god eftersmak.
Saknad och längtan tänker jag mig som två sidor av samma mynt med den tunna räfflade kanten som vårt ”just nu”. Vi kan välja vilket vi vill skall vara vårt fokus och vilket vi vill ha i backspegeln. Låter vi framrutan vara märkbart större än backspegeln, får vi rätta proportioner på våra liv. Bristen blir då till-gångar som vi huttrande vandrar igenom under vår hoppfulla pilgrimsvandring.
Du finner mig på
pastorlennarth@slottshagskyrkan.se om och när du vill.