Veckobrev 171112 ”Dagligt bruk…”

c5fecc08-4555-4829-98fc-6e893578aaf5

Reflekterande veckobrevläsare!



Rätt som det är dyker det upp facebookmeddelande typ 

”Hello, I´m xxx and I´m an addict and I´ve been sober and clean for xx Years, xx months and xx days”, som följs av entusiastiska ”Grattis”och ”Bra kämpat”.
Jag har förmånen att under många års tid fått följa personer som lever med en beroendesjukdom och som tagit sig ut ur missbruk.
Jag bär på en djup respekt för dem och deras kamp för ett rätt bruk av livet samtidigt som jag också fått en stor respekt för deras närmaste som levt som medberoende i missbrukets skugga och fått stava på orden h-o-p-p-a-s och i-m-o-r-g-o-n.

Att bryta ett mönster som år efter år präglats in i kroppsmedvetandet tar tid. ”

Gud , ge mig uthållighet och ge mig det fort” är en bön som Gud varken vill eller kan besvara. ”En dag i taget” sammankopplad med sinnesro-bönen är däremot den flämtande lågan som lyser upp mörkret, vilket betyder att gårdagens beslut att bryta missbruket behöver förnyas idag, liksom att dagens beslut behöver tas på nytt i morgon. Denna repetition är nödvändig, eftersom missbruket är så djupt förankrat i karaktären genom (o)vanans makt att återkommande rista in samma beteende. Känslor och tankar flyger viljelöst omkring och behöver samlas ihop genom viljan till förändring med hjälp av det dagliga beslutets handling. Erfarenheten visar att vi tänker oss inte till ett nytt sätt att handla utan vi handlar oss till ett nytt sätt att tänka!

Behov av kunskap och samtal som ger insikt om maktlösheten men också om det personliga ansvaret i kombination med relationer till sponsor som kan ledsaga är nödvändiga ingredienser som krävs för ett långsiktigt och välmående resultat.


Det som så småningom gick upp för mig var att vi alla är missbrukare och medberoende. Då är det inte inte enbart droger och alkohol jag tänker på utan missbruk av sex (#metoo), relationer, arbete, mat, pengar, tid, internet, shopping etc. Ingen av oss förvaltar våra liv 100%-igt rätt, vi är både brukare och missbrukare av livet. Så låt oss i ödmjuk medvetenhet om att ”Alla missbrukare har en framtid, alla brukare har ett förflutet!” vandra vidare mot ett rätt bruk på vår pilgrimsvandring!

Du finner mig på lennarth@mellan-rummet.com

VECKOBREV 171112 ”DAGLIGT BRUK…”