Veckobrev 171022 ”Att känna eller inte känna …”

okänt


Veckobrev 171022 ”Att känna eller inte känna …”
Reflekterande veckobrevläsare!
”Här kommer alla känslorna på en och samma gång” sjöng Per Gessle, men hur många är dom? Och var kommer dom ifrån? Utöver de nio grundkänslorna glädje, förvåning, rädsla, ilska, sorg, äckel, intresse, avsky och skam har forskare funnit ytterligare arton olika känslor. Många känslor blir det som påverkar vårt sätt att vara och därmed också vår identitet.
Ibland tänker vi på känslor som positiva eller negativa, vilket blir problematiskt, eftersom vi då vill ha mera av vissa känslor och söker strypa andra. Det kan till och med vara så att vi försöker förbjuda vissa känslor, både för oss själva och andra, vilket är omöjligt att göra eftersom känslor inte kan förbjudas. Vår kropp minns vad vi varit med om och när känslor uppstår så rår vi inte för att de ”händer oss”. ”Kroppen minns vad själen vill glömma” har någon sagt. Låtsas vi därför som om vissa känslor inte finns skapas skuld och vi skammar vår kropp för att den känner ”fel”, vilket i sig leder till att vi på djupet ifrågasätter vårt eget inre omdöme och därmed vår identitet.
Känslor är en gåva som Gud lagt i våra liv till hjälp för oss. En känsla som uppstår kan aldrig vara fel, däremot kan den ta fel och därigenom leda oss fel om vi blint följer den, eftersom den är påverkad av de upplevelser vi varit med om i livet. Därför handlar det om att utifrån den uppkomna känslan som drabbat oss i ”livets öga” (se illustrationen) snabbt få en god dialog med våra moraliska värderingar på vårt inre ”torg” så att vi kan fatta beslut och agera så klokt vi kan istället för att enbart re-agera på känslan. Låter vi våra känslor få kompletteras av vårt förnuft och våra tankar vara fyllda med våra känslor kan vi angripa den uppkomna situationen från flera håll och vi får större möjlighet att kunna fatta ett viljebeslut som är både genomkänt och genomtänkt. Detta skapar respekt för oss själva samtidigt som medvetenheten om vad vi själva bär på ökar empatin för vår omgivning, och eftersom både respekt och empati är bristvaror idag, finns här en stor skatt att vaska fram. På så sätt kan allt vi är med om bidra till en stabilare identitet på vår pilgrimsvandring.
Vill du följa Helge Froms kluriga funderingar kring detta känslosamma tema under 2018 i min almanacka så beställer du den på "lennarth@mellan-rummet.com" till ett pris av 100 kr/ex plus frakt. Nästa års veckobrev kommer också att anknyta till detta känsliga tema.

okänt