Veckobrev  180303 ”Inte utan min nyfikenhet…”

              Veckobrev  180303                   
”Inte utan min nyfikenhet…”

e4a0422f-1161-46a1-b226-5f416057c714

 


lennarth@mellan-rummet.com

  
 

Reflekterande veckobrevsläsare!
Jag besökte Klippans bokhandel under rean. Min bokhandlare är besjälad av sin passion för böcker i en underbar kombination av kunskap och nyfikenhet vilket alltid leder till oväntade och spännande samtal. Han höll nästan på att få mig att köpa en bok om det periodiska systemet, vilket jag definitivt begravde när jag avslutade mina studier på Hässleholms Tekniska Skola 1971. På vägen hem så reflekterade jag över nyfikenhetens betydelse i det goda samtalsmellanrummet med varandra.
Jag tänker mig att vi föds med nyfikenhet som ett naturligt redskap i livets tjänst. Vetgirighetens forskande intresse är central för vår utveckling. Vi lär oss att gå när det skulle varit lättare att fortsätta krypa och trots att vi ramlar och slår oss fortsätter vi envetet. Nyfikenheten övervinner rädslor och blyghet, okända människor förvandlas till vänner och vi vågar säga "ja" till något fast vårt hjärta bultar.
Men det går tyvärr alltför lätt att förlora nyfikenheten och fascinationen medan åren går. Gång på gång behöver vi låta oss inspireras. För mig har den bästa kursen i ämnet varit våra barn och barnbarn som smittat och smittar mig med sin lekfulla nyfikenhet och ärliga frågvishet.
Just frågvisheten och lekfullheten var dock ett problem under min uppväxt, eftersom jag blev ett tyst och allvarligt barn som sällan vågade ställa frågor. Jag skämdes över att behöva visa mig som ”mindre vetande”, det var ju svaren jag skulle visa upp. Lösningen blev att snabbt läsa av dolda koder så att jag inte gjorde bort mig, vilket skapade en följsamhet på ytan men på insidan en rädsla att bli avslöjad. Istället för att spontant våga ställa den aktuella frågan bar jag osäkert med mig halvfärdiga svar som jag inte visste hur jag skulle hantera. Så småningom upptäckte jag att nyfikenhet inte främst handlade om att finna svaren utan om lusten att söka dem, genom att frimodigt ställa frågor som utgår ifrån de behov som finns. Vetskapen senare i livet är ju att när jag väl ställer min fråga, är det andra som öppet eller dolt uttrycker sin tacksamhet över att inte behöva känna sig ensamma med liknande funderingar.                Kanske är skammandet nyfikenhetens värsta fiende, det skamfyllda i att känna sig utanför och inte duga? Det enda sättet att frimodigt bryta skammens mörka makt är att utsätta den för det välsignande ljuset. I det nyfiket öppna landskapet blir vi så upptagna av den lekfulla fascinationen att vi inte har en tanke på att låta oss hejdas. Nyfikenheten är grunden i alla kärleksfulla relationer och gör att vi kan ta oss igenom påfrestningar tack vare humorns förmåga att ständigt upptäcka nya försonande drag hos oss själva och varandra. På så vis blir nyfikenheten utifrån vår självkänsla drivkraften att välja vår egen väg, vilket i sin tur skapar ett självförtroende som inte är byggt på prestationer utan på lusten och leken.
Du finner mig på